Katrien Hooghe
Manueel therapeute - Ergonome - Sportkinesitherapeute - Chikung teacher - Reiki therapeute - Mindfulness - Meditatie - Zaakvoerster
Katrien is als kinesitherapeut afgestudeerd in 1996. Na een paar jaren werkervaring in een groepspraktijk werkte ze als medisch acceptante bij een verzekeringsmaatschappij. Haar kennis van hospitalisatie en werkonbekwaamheid door ziekte bleek een meerwaarde om later holistisch te kunnen denken en handelen. Vooraleer ze haar eigen praktijk startte, specialiseerde ze zich eerst als sportkinesitherapeut en werkte als clubkine bij een voetbalclub. Door haar eigen wervelkolomproblemen raakte ze geboeid in de wereld van de rug. Ze volgde opleidingen in de Universiteit van Gent over stabilisatietraining, over medische trainingstherapie en personal coaching in Nederland, de manuele therapie van Cyriax, alsook de manuele osteopathie aan het IAO in Gent. Hiermee ging ze aan de slag met vele ‘rug- en neklijders’, met een vernieuwend inzicht in deze problematiek.
Ze specialiseerde zich verder tot o.a. ademhalingskinesitherapeut en lymfedrainage specialist, en breidde zo haar behandeling en ziektekennis uit bij deze specifiekere pathologie (bv oncologie). Een jaaropleiding ergonomie resulteerde in het begeleiden van mensen op de werkvloer en workshops in bedrijven.
Door samenkomst van gezondheidsproblemen in haar familie, ontstond de interesse en nood aan kennis en kunde in de Oosterse geneeskunde. Ze bestudeerde de Chinese meridiaanleer en de acupressuur, kinesiologie, alsook Reiki, mindfulness en meditatie.
In 2018 behaalde ze haar titel als Chikungmeester bij Life Projects. Deze bewuste bewegingsvorm combineert zachte, stretchende, alsook krachtige, versterkende bewegingen in een aangename energetische flow. Deze manier van bewegen geeft een extra holistisch en helend accent.
Sinds 2010 specialiseerde Katrien zich tevens in ziekte, palliatieve zorg, verlies en rouw, in samenwerking met haar zus An Hooghe, psychologe/ rouwtherapeute binnen het expertisecentrum Verbinding in Verlies. Van daaruit verzorgt ze ook opleidingen over het rouwend lichaam aan zorgverleners, gesprekstherapeuten en rouwenden.
Haar manier van patiënten te benaderen en te behandelen is sterk medisch onderbouwd, contextgericht en met een holistische kijk naar de hele mens. Ze gebruikt een combinatie van technieken binnen de manuele kinesitherapie, oefentherapie, bewustzijnsontwikkeling, oosterse en westerse bewegingsvormen, energetische geneeswijzen, meditatie en rouwtherapie.